Om byaföreningen

Marieholms Byaförening grundades 1987 för att rädda det nedläggningshotade badet. Under åren som gått har projekt, aktiviteter och arrangemang varierat.

Marieholms Byaförening vill vara en förening som verkar för att Marieholm ska vara inbjudande och en trevlig by att bo i, en plats som utvecklas i samklang med de som bor här.

Anordnar arrangemang & aktiviteter

Vi försöker ordna olika arrangemang och aktiviteter under året för att skapa gemenskap och en levande by. Bland annat brukar vi arrangera Valborgsfirande och Midsommarfirande. En ganska ny aktivitet som vi infört som lockar fler och fler, började som en pumpatävling men har nu utvecklats till en kombinerad tävlings- och odlardag där vi minglar och utbyter odlingstips, fröer och sticklingar.

Styrelsen

Byaföreningen företräder dina intressen som bybo på olika sätt, bland annat som remissinstans till kommunen genom att vi ingår i Eslövs byalagsråd (EBR).

Styrelsen jobbar helt ideellt för invånarna i Marieholm och behöver i gengäld stöd av dig som bor i Marieholm med omnejd. Vi hoppas och tror att du, liksom vi, tycker det är viktigt att Byaföreningen agerar i lokala frågor och för Marieholm.

Byaföreningens styrelse sammanträder en gång i månaden för att diskutera dina och byns lokala angelägenheter.

Men en styrelse kan inte göra allt själv – du vet väl att vi blir jätteglada om du vill engagera dig i frågor som intresserar dig och är av nytta för byn?

Bli medlem

Ju fler medlemmar vi är, desto lättare kan vi göra vår röst hörd och agera. Vi ser därför gärna att du, som redan är medlem, värvar grannar och andra bekanta i byn. Ett medlemskap kostar bara 100 kr per hushåll och år.

Läs mer om hur du blir medlem här.

Styrelsemedlemmar

(från och med 4/3-2020

Heléne Mathiesen

Ordförande | Flyttade till Marieholm för ca 3 år sedan och bor här med min sambo och våra två söner. Arbetar som eventplanerare på Örenäs Slott. Älskar att hålla på i trädgården och umgås med familj och vänner. Har bott flera år i Köpenhamn och har alltid älskat att arbeta med människor.

Johanna Pilheden

Kassör | Värmlänning som bor med familj i Marieholm sedan drygt 2 år. Lämnade Bergslagens djupa skogar för ca 12 år sedan för att plugga Statsvetenskap i Malmö/Lund. Skolade senare om mig till undersköterska och jobbar nu i Malmö. Gillar att se en riktigt bra serie, läsa äventyrsböcker för mina barn och fundera över om/när/var/hur universum tar slut. ✌?

Ann-Catrine Hellman

Sekreterare | Boende i byn sedan 2000, med tre barn. Arbetar som tjänsteman inom Eslövs kommun. Även fackligt engagerad sedan 2003 och ordförande i Visions Eslövsavdelning. Trivs i trädgården eller köket och spelar World of Warcraft sedan 2006 … samt (numera fd) skolrådsrepresentant på Marieskolan 2000-2019.

Jessica Abbott

Ledamot | Marieholmsbo sedan 2016, tillsammans med man, två barn, och en massa husdjur. Jobbar som lektor i evolutionär genetik på Lunds Universitet. Gillar att laga mat, sticka, och sci-fi i alla dess former. Gick med i styrelsen för att lära känna folk i byn och bidra till Marieholms utveckling.

Hannah Magnusson

Ledamot | Flyttade till Marieholm sommaren 2018 tillsammans med min familj. Jag arbetar som webbredaktör på Eslövs kommun, gillar brädspel, att hänga i naturen och alla former av fantasy och sci-fi (med specialintresse för zombies). Jag engagerar mig i byaföreningen för att lära känna byn och för att utveckla Marieholm.

Emma Holmström

Ledamot | 33-årig Reslövsbo som enbart lämnat byn 3 år (för gårdsrenovering). Lever tillsammans med sambo och 3 barn ute på landet med djuren och naturen som närmsta granne. Utbildade mig till barnskötare men jobbar sedan 8 år tillbaka inom storköksbranschen och även hemma på gården. Fritiden spenderas med familj och vänner, även dans ligger mig varmt om hjärtat.

Ingrid Rosdahl

Ingrid Rosdahl

Ledamot | Boende i Marieholm sedan 2013. Bor tillsammans med min man, vår son och en katt. Arbetar som arbetsterapeut, men är just nu föräldraledig. Tycker om datorspel, böcker och tackar aldrig nej till en kopp kaffe ☕.

MBF Supporters

(från och med 06/2-2020)

Rasmus Gustafsson

Arbetar med skateparken och konserter | Boende i Marieholm sedan 2008 tillsammans med min fru, två barn, katt, tupp och höns. Jobbar som säljare på ett e-handelsföretag i Malmö. Ägnar fritiden åt familjen, hus och trädgård, och framför allt åt musik – driver ett eget skivbolag, dj:ar och köper ohälsosamt mycket vinylskivor.

Maria Gustafsson Mölstad

Arrangerar Matglädje och påskkalaset | Bor med familjen i Marieholm sedan 12 år tillbaka och arbetar på Kulturen i Lund där jag ansvarar för konferensverksamheten. Jag tror på att gräva där man står så därför gillar jag att engagera mig  i det som händer i byn. Sitter för tillfället i styrelsen för jujutsuföreningen Shodukan, samt är medlem i vårt församlingsråd. Mitt störta intresse är att botanisera på roliga loppisar och att syssla med mat och dryck, så jag hoppas att vi ses på någon matlagningskväll i Prästgården framöver! 

Läs mer om projektet Matglädje

Sven Månsson

Ordförande i EBR | Jag har bott här i Marieholm sedan 1978. Jag bor i hus och mina barn är ”utflugna” från hemmet. Just nu i början av 2020 är jag fortfarande anställd och jobbar i ett bolag som heter Schneider Electric. Nu under första halvan av 2020 ska jag pensionera mig.

Jag var med och i det gäng som bildade Byaföreningen. Under många år var jag dess ordförande. Jag lämnade styrelsen efter att ha suttit där i 30 år, det behövde förnyas. Men jag fortsätter såklart som medlem, och jag försöker vara en aktiv medlem. Hjälpa byaföreningen vid olika arrangemang. Jag brinner för att fler ska vara aktiva medlemmar. Tillsammans kan vi göra så mycket mer, och när många är med så blir det desto roligare.

Byaföreningen är medlem i det som kallas Eslövs Byalagsråd (EBR). Det är en sammanslutning av Eslövs kommuns olika byar. Just nu 2019-2021 är det Marieholms Byaföreningen som har ordförande skapet, och det är jag som är ordförande. EBR verkar för landsbygdens med dess byar ska ha en positiv utveckling.

Som person gillar jag att vara ute i naturen. Snickra och bygga ligger mig också varm om hjärtat.